Immigration Law Associates
Chicago Lawyer, Attorney: Green Card, H-1B, National Interest Waiver, J-1, Spouse, Fiance, Student Visa, VAWA, Citizenship, Removal, Korean, Polish, Japanese, Spanish

F-1 Wiza studencka

 
Prawidłowym statusem dla osób które chcą studiować na uczelniach w Stanach Zjednoczonych jest status studencki (F-1). Osoby które wjechały na innej wizie, np turystycznej, mogą starać się o zmianę statusu na F-1 bez opuszczenia Stanów Zjednoczonych. Warto jednak pamiętać że Biuro Imigracyjne ma prawo do odmowy aplikacji jeżeli wygląda na to że osoba starająca się o zmianę statusu wjechała do Stanów Zjednoczonych na wizie turystycznej z zamiarem podjęcia nauki. Zdarza się to często kiedy aplikacja o zmianę statusu jest składana natychmiast po wjeździe do Stanów Zjednoczonych.
 

  1. Zmiana statusu turystycznego na status studencki
     
    1. “Potencjalny Student” – Osoby które chcą przyjechać do Stanów Zjednoczonych na tymczasową wizytę i w między czasie chcą rozglądnąć się za szkołą, powinny poinformować konsula o swoich zamiarach. W takich wypadkach, konsul zaznaczy na wizie turystycznej że osoba ta jest potencjalnym studentem, co znacznie ułatwi zmianę statusu jeżeli zdecyduje się pozostać w Stanach by studiować. W dodatku, jeżeli taka osoba nie poinformuje konsula o swoich zamiarach i wkrótce po przejeździe do Stanów złoży aplikację o zmianę statusu, może mieć problemy w otrzymaniu wizy w przyszłości.
       
    2. 30-60-dniowy standard - Jeżeli osoba nie miała zaznaczone na wizie turystycznej że jest potencjalnym studentem, powinna odczekać 60 do 90 dni po przyjeździe do Stanow przed złożeniem aplikacji o zmianę statusu by zapobiec odmowie na podstawie wjazdu na wizie turystycznej z intencją uczęszczania do szkoły. Departament Stanu polega na tak zwanym 30-60cio dniowym standardzie by zdecydować czy osoba która wkrótce po przyjeździe do Stanów złożyła aplikację o zmianę statusu skłamała przy staraniu się o wizę turystuczną. Aplikacja a zmianę statusu złożona w ciągu 30 dni po przyjeździe na wizie turystyczniej prawie zawsze kończy się negatywną determinacją. Chociaż przypuszczenie popełnienia fałszu znika jeżeli aplikacja jest złożona po 30 dniach, warto jednak odczekać przynajmniej 60 dni ponieważ w takich sytuacjach prośby o zmianę statusu ogólnie nie są poddawane zaostrzonemu nadzorowi.
       
  2. Zmiana innych tymczasowych statusów

    Przeważnie, aplikacje o zmianę innego statusu (np pracowniczego lub inwestorskiego) na status studencki nie są poddawane tak ostremu nadzorowi jak zmiany statusu turystycznego odnośnie terminu złożenia aplikacji.
     
  3. Wymagane dokumenty przy zmianie statusu na F-1

    Brak odpowiedniej dokumentacji może zakończyć się odmową aplikacji o zmianę statusu. Ponieważ powyżej wymienione dokumenty to tylko część tego co musimy dołączyć, osoby starające się o zmianę statusu powinny skontaktować się z adwokatem imigracyjnym by upewnić się że składają kompletną aplikację.

    1. Formularz I-20 - Każda osoba starająca się o status studencki musi dołączyć Formularz I-20 udawadniający że została zaakceptowana do programu natury akademickiej przez szkołę która ma pozwolenie na przyjęcie zagranicznych studentów. Do programów akademickich zaliczają się, między innymi, programy językowe, programy licencyjne oraz wyższe studia.
       
    2. Informacja na temat finansów - Aplikanci muszą także przedstawić dokumenty udawadniające że mają wystarczające fundusze by utrzymać się finansowo przez cały okres studiów. Studenci mogą polegać na takich funduszach jak stypendium, osobiste oszczędności lub finansowe wsparcie rodziny lub przyjaciół. Jeżeli student polega na funduszach rodziny lub przyjaciół, każdy ze sponsorów musi podpisać Formularz I-134 i dostarczyć dokumenację na temat swojej sytuacji finansowej (rozliczenia podatkowe, wyciągi z banku lub list z pracy potwierdzający stałe zatrudnienie). Musimy pamiętać ze każdy student musi być w stanie utrzymać się podczas studiów bez podejmowania pracy w Stanach Zjednoczonych. Ponieważ nie spełnienie tego wymagania często kończy się odmową aplikacji, załączenie odpowiednich dokumentów na temat funduszy studenta jest niezmiernie ważne.
       
    3. 3. Informacja na temat programu - Ważne jest także dołączenie informacji na temat szkoły oraz programu do którego student był przyjęty, między innymi informacyjną broszurkę szkolną, katalog z dostępnymi kursami, oraz rozkład zajęć.
       
    Brak odpowiedniej dokumentacji może zakończyć się odmową aplikacji o zmianę statusu. Ponieważ powyżej wymienione dokumenty to tylko część tego co musimy dołączyć, osoby starające się o zmianę statusu powinny skontaktować się z adwokatem imigracyjnym by upewnić się że składają kompletną aplikację.
     
  4. Utrzymanie ważnego statusu studenckiego

    Po zatwierdzeniu zmiany statusu, każdy student musi podporządkować się kilku ważnym przepisom imigracyjnym. Każdy z poniżej wymienionych przepisów jest istotny i przekroczenie nawet jednego może zakończyć się utratą legalnego statusu:
     
    • Uczęszczaj tylko do zatwierdzonej szkoły, na zatwierdzony program
    • Zawsze miej ważny paszport
    • Nie pracuj bez pozwolenia
    • Regularnie uczęszczaj na lekcje (musisz studiować na cały etat)
    • Upewnij się że daty na Formularzu I-20 są ważne
    • Opuść Stany Zjednoczone lub złóż aplikację o zmianę statusu w ciągu 60 dni po zakończeniu programu
       
    Utrzymanie legalnego statusu jest niezmiernie ważne dla zagranicznego studenta. Utrata statusu może mieć poważne i kosztowne skutki.
     
♦     Podejmowanie pracy przez posiadaczy wizy studenckiej F-1
     

 

Contact Us:

(847) 763-8500 via email

Visit Us:

8707 Skokie Blvd., Suite 302
Skokie, IL 60077
(Chicago Metro Area)

Languages:

Korean, Polish, Spanish, Farsi
Visa Bulletin Processing Times