Immigration Law Associates
Chicago Lawyer, Attorney: Green Card, H-1B, National Interest Waiver, J-1, Spouse, Fiance, Student Visa, VAWA, Citizenship, Removal, Korean, Polish, Japanese, Spanish

Imigracja na podstawie inwestycji

Niektórzy zagraniczni inwestorzy prowadzący biznes w Stanach Zjednoczonych mogą otrzymać zieloną kartę poprzez swoją inwestycję. Niestety, większość inwestorów i właścicieli małych biznesów nie zalicza się do tej kategorii z powodu dwóch głównych wymagań: wysokiej sumy inwestycji  (prawo wymaga inwestycji aż $1,000,000) oraz zapewnieniu cało-etatowego zatrudnienia dla minimum 10 osób. Poszczególni inwestorzy muszą też dostosować się do wielu innych, bardzo szczegółowych wymagań Biura Imigracyjnego.

Jakkolwiek, istnieje jeszcze jedna kategoria poprzez którą mniejsi inwestorzy mogą otrzymać zieloną kartę.  Opcja ta pozwala osobom na uzyskanie stałego pobytu poprzez inwestycję $500,000 w tak zwanym "Regional Center" lub Regionowym Centrum. Regionowe Centra to istniejące spółki inwestycyjne, które gromadzą fundusze od wielu inwestorów i inwestują ich w poszczególnych rejonach Stanów Zjednoczonych potrzebujących ekonomicznego podbudowania, na przykład na zakup i odbudowę nieruchomości w biednych okolicach. Inwestorzy inwestują w Centrum, a Centrum w rejony potrzebujące pomocy finansowej.  Ponieważ inwestorzy nie muszą być aktywnie zaangażowani w działalność Centrum, mogą pracować w jakimkolwiek zawodzie sobie życzą po otrzymaniu zielonej karty.

Obcokrajowcy kwalifikujący się na pobyt stały przez inwestycję w Regionalnym Centrum mają mniej rygorystyczne wymagania od inwestorów otwierających biznes na własną rękę. Po zainwestowaniu $500,000 w dowolnym Centrum, rola inwestora jest zakończona. Centrum zajmuje się wszelką administracją i operacją biznesu, nie wymagając od inwestora aktywnego zaangażowania się w biznesie.  W rezultacie, inwestor nie musi gromadzić pliku dokumentów, ani przejmować się planowaniem, administracją lub nadzorowaniem biznesu.

Jak w każdej inwestycji, osoba inwestująca w Regionalnym Centrum ponosi ryzyko utraty zainwestowanej sumy jeżeli przedsięwzięcia Centrum się nie powiodą.  Dlatego, osoby zainteresowane taką inwestycją powinny dokładnie sprawdzić w jaki sposób Centrum planuje zainwestować ich fundusze. Wszyskie Centra oferują informacje na temat ich przedsięwzięć, które powinny być dokładnie przestudiowane przez inwestora oraz jego księgowego lub doradcę finansowego przed podjęciem decyzji o inwestycji.

Do inwestora należy także udokumentowanie źródła funduszy, które mają być zainwestowane. Minimalnie, dokumenty te powinny zawierać rozliczenia podatkowe z ostatnich pięciu lat, wyciągi z banku także z ostatnich pięciu lat, oraz akty własności. Wszystkie transakcje, które przyczyniły sie do zgromadzenia sumy $500,000, na przykład sprzedaż domu lub otrzymanie spadku, muszą być oficjalnie udokumentowane. Generalnie, Biuro Imigracyjne chce się upewnić ze fundusze pochodzą z legalnych interesów i wymaga bardzo szczegółowych dokumentów by to zademonstrować.  W dodatku, by upewnić się ze inwestycja nie jest oszustwem, prawo wymaga wydania inwestorom dwuletniej zielonej karty. Jeżeli inwestycja przetrwa dwuletni okres próbny, inwestor może wtedy starać się o otrzymanie normalnej zielonej karty.

Imigracja na podstawie inwestycji wymaga dużego poświęcenia, ale dla osób które nie mogą być sponsorowane przez rodzinę lub pracę jest to jedyna i najszybsza szansa na otrzymanie stałego pobytu. Po więcej informacji na temat otrzymania stałego pobytu przez inwestycję w Regionalnym Centrum, prosimy o telefon do kancelarii adwokackiej Immigration Law Associates (847) 763-8500.

 

Contact Us:

(847) 763-8500 via email

Visit Us:

8707 Skokie Blvd., Suite 302
Skokie, IL 60077
(Chicago Metro Area)

Languages:

Korean, Polish, Spanish, Farsi
Visa Bulletin Processing Times